Het oude Rome

Om half acht loopt de wekker af.... We douchen en om half negen zitten we aan een heerlijk ontbijtje. Er is koffie, thee en sapjes. Zoete broodjes, gewoon brood en beleg, eieren met spek, yoghurt en fruit. Voldoende dus.

Om 10 uur regelen we een taxi die ons naar het Foro Romano zal brengen. We hebben thuis al combi tickets gekocht, wat inhoud dat we de voucher bij een speciale kassa om kunnen wisselen voor echte tickets en dat we, als het goed is, zowel bij het Forum Romano, het Palatino en het Colloseo zo naar binnen kunnen, zonder uren en uren in de rij te hoeven staan.

Als we aankomen bij het Forum staat er een rij, niet normaal. We vragen waar we onze voucher om kunnen ruilen en de dame roept dat we achter aan de rij moeten aansluiten. Zucht. Er zijn 2 kassa's en we staan er vlak voor..... Anja roept dat ze even bij de kassa gaat vragen voor de zekerheid, we hebben die tickets tenslotte niet via internet gekocht om dan alsnog in de rij te moeten staan. Bij de kassa laat ze de voucher zien en de dame pakt het meteen aan....4 personen?? Ehh, jaaahhh, in no-time rollen de tickets uit het apparaat. Enjoy!! Ehh, dank U?!!! Hahahaha, mmmmm ik geloof niet dat dit helemaal legaal was, maar och.....who cares?

Tongue Out

Eerst maar het Palatino... De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome. Hij geldt als de heuvel die het eerst werd bewoond, en was sinds de keizertijd de heuvel waar de keizers hun paleis hadden.

Van het Palatino lopen we richting het Foro Romano...
Het Forum Romanum was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk zowel het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad.
Arco di Tito - De boog van Titus is een Romeinse ereboog geopend in 82 n. Chr.
We nemen nog een kijkje in de Santa Francesca Romana
De temparatuur is inmiddels opgelopen naar bijna 40*C en we maken dan ook dankbaar gebruik van de flessen ijskoud water die....hoe slim...iemand bij de uitgang staat te verkopen.
Tijd om naar het Colosseum te lopen...
We komen langs de Arco di Constantino...
....en dan staan we (eindelijk) voor het Colosseum...
We hebben tickets gehad met een entree tijd van half 2 en ook hier staat een rij met mensen die allemaal al tickets hebben. Er is geen ontkomen aan, we moeten nu toch écht in de rij gaan staan. Gelukkig lopen we in de schaduwvan het Colosseumen.
De rij loopt lekker door, dus binnen een half uur staan we voor de ingang/controlepost. Tickets please! Wait here! Nee joh, het is 5 over 1 en we mogen niet naar binnen. We moeten netjes in de rij blijven staan tot het half 2 is....
Undecided
. Na een minuut of 10 loopt de dame de rij in, om iemand te helpen of wat dan ook en als we elkaar aankijken weten we precies wat we gaan doen.... We zetten de pas erin en nog voor de dame zich omgedraaid heeft, zijn wij uit het zicht verdwenen en lopen we het Colosseum in . Dat hebben wij slim gedaan!
Laughing
.....of toch niet? We komen wij de ingangspoortjes en als onze kaartjes door de scan gaan, gaat de poort niet open. Te vroeg!! Gelukkig haalt de vriendelijke dame een kaartje uit haar zak en maakt dan voor ieder van ons het poortje open. Hahaha, tóch gelukt!!
We lopen een rondje over de 2e en over de 1e ring. Niet te geloven dat dit Amfitheater in 10 jaar tijd gebouwd is (70-80 n.Chr). Het elliptische grondvlak meet (over de assen gemeten) 188 bij 156 meter, heeft een omtrek van 527 m. De hoogte van de gevel is 48,50 meter. De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen, die telkens gescheiden worden door halfzuilen. Er was plaats voor 50.000 toeschouwers.
Als we weer buiten zijn nemen we een taxi naar de Trevi Fontein, waar we eerst een terrasje zoeken. We zijn hongerig en uitgedroogd.
We treffen een gezellige, Nederlands pratende ober...
De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed.....en staat in de steigers!
Er staan plexiglas schermen rondom de fontein, zodat je in ieder geval kunt zien dat ze aan het werk zijn...
Als de renovatie klaar is zal het er zo...ongeveer weer uit zien...
Van de Trevi fontein lopen we naar het Pantheon
We komen langs het winkeltje van Gepetto....
Overal in de stad Rome vindt je de Obelisken van Bernini
Het Pantheon is een gebouw dat als tempel werd herbouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het is in gebruik als rooms-katholieke basiliek en gewijd aan de Heilige Maria en de martelaren. Pantheon betekent 'gewijd aan alle goden'.
Het Panteon werd gebruikt als begraafplaats van vooraanstaande Italïanen. O.a de kunstenaar Rafaël ligt er begraven.
Het ronde gebouw, met een zuilengang bestaande uit drie rijen Korintische zuilen (8 in de eerste rij, 16 in totaal), bestaat uit een met cassetten versierde koepel met een centrale opening (de oculus, diameter 8,7 meter). Deze opening is ook echt open en het regent dus soms naar binnen. De vloer is licht gebogen om het regenwater af te voeren. De diameter van de koepel is gelijk aan de hoogte van de vloer tot aan de oculus: 43,30 meter.
Van het Pantheon lopen we naar het Piazza Novona, waar we ons opfrissen in de La Fontana Dei Quattro Fiumi.
De fontein werd gebouwd door Bernini. De vier beelden verwijzen naar vier grote rivieren, de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.
Als we nog een overheerlijke gelata naar binnen hebben gewerkt, lopen we richting het hotel, maar zodra we er een zien houden we taxi aan. Het is genoeg geweest. We hebben behoorlijk wat gelopen vandaag en dat bij 40*, we hebben wel een easy-ride 'home' verdiend.
In het hotel rusten we even lekker uit en nemen een douche. Pas om 8 uur gaan we eten.
** Voor nóg meer foto's van deze dag, kijk bij Foto's Het oude Rome.

Reacties

Reacties

Marion

Anja...ik vond het geweldig om te lezen...alsof ik erbij was.Super! !!!

ria van der Poel

hoi Anja en de andere

wat een mooie foto's en verhalen heerlijk om te lezen op deze middag met code oranje en je beter binnen kan blijven !!!hoop dat het bij jullie beter is !!! volgens mij ben jij de perfecte reisleidster nog veel plezier !!!

Wilma

Prachtige foto's,veel plezier,xx

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!